
Składniki:
• 16 muszli makaronowych
Nadzienie:
• 1 mała pojedyncza pierś kurczaka (ok. 150 g)
• sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego tymianku
• 1/2 cebuli
• 1 cukinia
• 150 g kurek
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki + 1 łyżka do posypania
• 100 g tartej żółtej mozzarelli lub cheddara
• oliwa extra vergine
Sos pomidorowy:
• 1 pomidor
• 300 g passaty (przecieru pomidorowego) lub dodatkowo 2 świeże pomidory
• sól i pieprz
• 1/2 ząbka czosnku
• 1 łyżeczka suszonego oregano
Przygotowanie:
• 1 pomidor
• 300 g passaty (przecieru pomidorowego) lub dodatkowo 2 świeże pomidory
• sól i pieprz
• 1/2 ząbka czosnku
• 1 łyżeczka suszonego oregano
Przygotowanie:
- Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, wrzucić muszle i ugotować al dente (około 10-12 minut). Odcedzić.
- Rozgrzać dużą patelnię, wlać 2 łyżki oliwy, dodać pokrojoną w kosteczkę pierś kurczaka, smażyć przez około 2 minuty co chwilę mieszając. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
- Dodać drobno pokrojoną cebulę, pokrojoną w kosteczkę cukinię oraz kurki (opłukane, osuszone i pokrojone). Smażyć przez około 3 minuty. Pod koniec dodać 1 łyżkę natki pietruszki i doprawić w razie potrzeby solą. Odstawić z ognia, dodać połowę sera, wymieszać.
- Muszle napełniać farszem i ułożyć w naczyniu na sosie pomidorowym (przepis poniżej). Posypać resztą sera, wstawić do piekarnika i piec przez około 15-18 minut. Posypać natką i podawać.
Sos pomidorowy:
- Do rondelka wlać przecier, dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę pomidora, doprawić solą, pieprzem, dodać starty czosnek i suszone oregano. Gotować pod przykryciem przez kilka minut, na koniec zmiksować. Jeśli używamy tylko świeżych pomidorów, możemy trochę dłużej je pogotować .
- Smacznego !!
DRUGIE DANIE :
Składniki, 2 porcje:
Kurczak:
• 2 filety z kurczaka (łącznie około 300 - 400 g)
Kurczak:
• 2 filety z kurczaka (łącznie około 300 - 400 g)
• sól i świeżo zmielony pieprz
• 1 łyżka masła klarowanego
Sos kurkowy:
• 200 g kurek
• 1 łyżka octu winnego
• 3 łyżki białego wina
• 100 ml bulionu drobiowego
• 125 ml śmietanki kremówki 30%
• 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Do podania: 1/2 kg ziemniaków lub 100 g makaronu np. wstążki
• 1 łyżka masła klarowanego
Sos kurkowy:
• 200 g kurek
• 1 łyżka octu winnego
• 3 łyżki białego wina
• 100 ml bulionu drobiowego
• 125 ml śmietanki kremówki 30%
• 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Do podania: 1/2 kg ziemniaków lub 100 g makaronu np. wstążki
Przygotowanie:
- Nastawić do ugotowania ziemniaki. Kurki wyłożyć na sitko i krótko opłukać pod silnym strumieniem chłodnej wody, wyłożyć na ściereczkę kuchenną i osuszyć (kurki własnoręcznie zbierane przed opłukaniem należy szczoteczką oczyścić z liści i ziemi). Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
- Piersi kurczaka oczyścić z kostek i błonek, doprawić solą oraz pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać masło, włożyć filety i smażyć po 3 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor. Przełożyć do małego naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 15 minut. W międzyczasie zacząć przygotowywać sos. Wyjąć naczynie z kurczakiem z piekarnika, kurczaka wyłożyć na talerz i przykryć go folią, odstawić na około 5-7 minut (dopiero po tym czasie kurczaka można pokroić). Sok z pieczenia kurczaka dodać do sosu kurkowego.
- Patelnię po kurczaku odstawić na kuchence (nie trzeba jej myć) i przygotować na niej sos kurkowy. Patelnię rozgrzać, wrzucić kurki i na dużym ogniu smażyć przez 1 - 2 minuty (w zależności od wielkości kurek) co chwilę mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Kurki wyjąć z patelni i odłożyć na talerz. Na tę samą patelnię wlać ocet i wino i na dużym ogniu zagotować. Po 2 minutach gotowania wlać bulion i gotować na większym ogniu przez około 4 - 5 minut aż powstały sos znacznie się zredukuje (do kilku łyżek). Wrzucić odłożone kurki a po chwili wlać śmietankę kremówkę i wszystko zagotować na większym ogniu. Dodać 2 łyżki natki i gotować sos przez minutę na dużym ogniu aż zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
- Na patelnię włożyć plasterki kurczaka i w razie potrzeby wszystko podgrzać nie mieszając. Podawać z ziemniakami lub makaronem, posypać resztą natki.
- SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz