
Kruche babeczki ze słodkimi, skarmelizowanymi kawałkami gruszek, przykryte delikatnym kremem z serka mascarpone. Krem jest delikatnie cytrynowy. Nutę cytrynową nadaje mu dodatek lemon curd. To właśnie opis tego na co za chwilę wam dam przepis
Składniki na ok. 30 babeczek:
Ciasto kruche:
300 g mąki pszennej
150 g masła lub margaryny
80 g cukru pudru
1 jajko
Gruszki karmelizowane:
4 gruszki
1 łyżka masła

Krem cytrynowy:
250 g serka mascarpone
250 g słodkiej śmietany 30- 36%
150 g lemon curd (kupny lub domowy)
30 g cukru pudru
Dodatkowo:
skórka starta z cytryny


3.Piec w nagrzanym piekarniki ok. 15 min. w temperaturze 180°C, do zarumienienia. Pozostawić do ostygnięcia.
4.Przygotować karmelizowane gruszki. Gruszki umyć, osuszyć, obrać i pokroić w kostkę. Łyżkę masła roztopić na patelni, dodać gruszki i posypać cukrem. Smażyć, aż sok z gruszek wyparuje, a gruszki będą miękkie i skarmelizowane. (Najlepiej nie mieszać gruszek, aby się nie rozpadły, a jedynie potrząsać patelnią). Pozostawić do ostygnięcia.
.jpg)

Chłodne gruszki rozłożyć do kruchych babeczek.
6.Krem przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Krem wycisnąć na gruszki i ozdobić startą skórką z cytryny.
Babeczki przechowywać w lodówce.
7.Smacznego i nie zapomnijcie poczęstować innych . Buziaczki :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz