Formy na blok możecie użyć dowolnej, wtedy będziecie mieć inny kształt kawałków, ja pamiętam jeszcze blok czekoladowy w kwadratowych kostkach, przygotowywany w dużej i szerokiej formie. Ten dzisiejszy, w formie keksowej, jest bardzo podzielny i możecie mi wierzyć: po jednym kawałku będziecie nasyceni.
250 g masła*
500 g mleka w proszku
1/2 szklanki wody
1,5 szklanki cukru lub cukru pudru
6 łyżek kakao
ok. 450 g herbatników
garść orzechów i rodzynek
Moje porady
*250 g to ponad 1 kostka, standardowa kostka masła ma 200 g!! możecie też wykorzystać masło roślinne oraz różne tłuszcze typu Kasia itd.
wiele osób twierdzi , że herbatników jest za dużo, proszę dodawajcie je stopniowo! druga sprawa, to uważajcie na masę podgrzewaną w rondelku, jak się rozwarstwi (wyraźnie oddzieli tłuszcz), to całość jest gęstsza i przyjmie mniej ciastek, ale wyjdzie – spokojnie!
KROK 1


Rozpuszczanie masła w rondelku
KROK 2

Pokruszone ciastka na blok


Pokruszone ciastka na blok z kakao
KROK 4
Dodaję masę kakaową (może być ciepła) i mleko w proszku. Miksuję za pomocą miksera, a potem dłonią, bo masa będzie bardzo gęsta.
Masa ba blok czekoladowy

Dodaję resztę ciastek (ile przyjmie), bakalie i mieszam łyżką lub dłonią (masa dość gęsta – patrz film powyżej).
Masa ba blok czekoladowy
KROK 6
Formę wykładam papierem do pieczenia, kładę masę. Najpierw kładę troszkę i dociskam, a potem dokładam resztę. Masa jest naprawdę gęsta.
Masa ba blok czekoladowy
KROK 7


KROK 8
Wyjmuję z formy, zdejmuję papier i kroję blok czekoladowy na kawałki. :) Smacznego!!!!!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz